Foredrag

Jane Austen filmatiseringer

Primært med udgangspunkt i ‘Fornuft og følelse’ og ‘Stolthed og fordom’ fortæller jeg om den litterære tradition i filmhistorien og om de to filmatiseringer. Austen er ikke verdens nemmeste forfatter at filmatisere, men i disse to tilfælde er det lykkedes eminent. Foredragene har været afholdt på Brønshøj og Husum biblioteker.

 Marilyn Monroe – den levende gudinde

I 2010 udkom bogen ‘Marilyn Monroe – fragmenter’ (C&K Forlag), som jeg var fagkonsulent på. Endnu en gang er MM på scenen, skønt det i 2012 var 50 år hun døde. I ‘Fragmenter” gengives Monroes personlige notater, digte og opskrifter(!). Hvilken side viser det nye materiale af Marilyn? Hvorfor bliver hun ved at fascinere os - her 50 år efter sin død? Hvad er det, hun symboliserer – og hvor ville hun være, hvis hun ikke døde den augustnat i 1962? Der indgår i foredraget naturligvis filmklip. Og ikke et ord om Kennedy!

Ib Schønberg

Den 24. september 1955 døde Danmarks mest populære skuespiller på Skodsborg Sanatorium. Han blev blot 52 år gammel. Et liv i teatrets og filmens tjeneste sluttede efter over 400 teaterstykker og revyer, over 100 spille- og reklamefilm og hundrede af grammofonindspilninger, radiospil og velgørenhedsforestillinger. En populær mand og en alvorlig skuespiller, som gennem hårdt arbejde formidlede stor kunst. Foredraget varer ca. 30 min. Efterfulgt af den mageløse spillefilm ‘Mani’ (1946) med en sjælden alvorlig Schønberg. En fin repræsentant for den amerikanske Method-acting – sandsynligvis uden han vidste, hvad det var! Foredraget har bl.a. været afholdt på Lyngby bibliotek for 100 glade pensionister.

Bodil Ipsen og filmen

Fru Ipsen – bliver hun stadig respektfuldt kaldt af dem, som har kendt hende. Danmarks største skuespillerinde og – mindre husket i vore dage – én af de fineste filminstruktører, vi har haft. Kvinden bag ’Afsporet’, ’Drama på slottet’, ’En herre i Kjole og hvidt’ og ’Cafe Paradis’. Jeg fortæller med udgangspunkt i min dokumentarfilm ’Bodil Ipsen og filmen’ (2006, 30 min.) om karrieren som instruktør og krydrer det naturligvis med klip fra filmene. Foredraget har været afholdt på Gentofte bibliotek.

John Cassavetes – en sten i skoen

John Cassavetes’ film kan uden problemer ses som Dogme-filmenes forløber. ”Ansigter”, ”En kvinde under indflydelse”, “Opening Nigth” – en fantastisk karriere fra en mand, som var egensindig og stædig og en instruktør, som stadig kan overraske. Og ofte med sin mageløse hustru Gena Rowlands i hovedrollen. Han tilførte filmkunsten et tiltrængt skud nærhed og autenticitet. Ofte kan hans film virke mere virkelige end virkeligheden. Nærværende, intense og ofte temmelig irriterende. Dette foredrag er tidligere blevet holdt på Den danske filmskole. Der indgår naturligvis filmklip.


Karen Blixen og filmen

Baronessen var efter eget udsagn vældig interesseret i filmen. Hårdt presset kunne hun dog kun nævne Chaplin og Marilyn Monroe. Hendes litterære produktion har været søgt tolket på såvel film som tv. Både herhjemme og i udlandet. Men hvorfor er det så vanskeligt? Hvorfor endte ’Out of Africa’ som en sødsuppe-film med Denys Finch Hatton på ærkeamerikansk og rigeligt med savanne-sekvenser? Jeg var i mange år det yngste medlem af det hedengangne Karen Blixen Selskab og giver et vue over fru Blixen og filmen.

Tennessee Williams – homoseksualitet og alkoholisme.

En af amerikansk litteraturs største dramatiske forfattere er næsten glemt i dag. Manden bag ’Glasmenageriet’, ’Kat på et varmt bliktag’ og ’Omstigning til paradis’ satte teaterverdenen på den anden ende i 1950’ernes bornerte Amerika. Sex, homoseksualitet og alkoholisme var emner som interesserede amerikanerne, men som absolut ikke var almene over spisebordet. Jeg fortæller baggrunden for det chok, han gav på Broadway, og hvorfor USA specielt i 1950’erne var så delt imellem en sexforskrækkelse og et stort fokus på netop sex.  Jeg fortæller historien om Tennessee Williams og viser klip fra hans skuespil med bl.a. Marlon Brando og Elizabeth Taylor samt sjældne optagelser fra radioteater og digtoplæsninger ved Williams selv.

Byen og filmen
Det er ikke sjældent, at en by næsten bliver en karakter i en film. Paris og drømmen om Paris spiller lige så stor en rolle på linje med skuespillerne og er lige så vigtig for handlingen. Rom, Paris, London, New York. De oplevelser, vi har haft igennem filmene gør, at vi føler os hjemme i en ny hovedstad, skønt vi aldrig har været der før.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>